Белоглав лешояд, част от програмата за реинтродукция, е бил блъснат на

...
Белоглав лешояд, част от програмата за реинтродукция, е бил блъснат на
Коментари Харесай

Блъснаха белоглав лешояд на магистрала Тракия

Белоглав лешояд, част от програмата за реинтродукция, е бил блъснат на автомагистрала " Тракия " на 16 февруари . Десетки жители са подали сигнал и екип на " Зелени Балкани " се е отзовал незабавно на мястото. Съдействие са оказали и чиновници на пътната полиция от Стара Загора, които са пазели на място ранената птица.

От " Зелени Балкани " показват, че тя е била призната в Спасителния център за диви животни при екип, призован по неотложност за оказване на първа помощ на скъпата птица. За страдание, още при първите операции тя е издъхнала . Въпреки че екипът на " Зелени Балкани " не е съумял да помогне на животното, този случай е един от образците по какъв начин десетки хора са се заели при изникване на незабавен случай.

Първоначална информация за птицата е пристигнала от Корнел Которогеа, доброволец от Румъния и деен помощник за завръщането на лешоядите в България. Птицата е дарена от френския зоопарк Bioparc Zoo de Doue, Франция, дружно с предавател от Зоопарка в Париж, който разрешава следенето ѝ в дивата природа. Екипите на Фонда за дивата флора и фауна и " Зелени Балкани " постоянно наблюдават птиците, с цел да бъдат засечени овреме случаи на бедстващи птици, както и на отровени лешояди.
 13 лешояди са освободени в Източните Родопи
13 лешояди са освободени в Източните Родопи

Първите дни са сериозни за неопитните птици

Историята по освобождението на белоглавия лешояд стартира с настаняването му във волиера за акомодация на Фонда за дивата флора и фауна в село Ракитна. Маркиран и пуснат е в Кресна от Христо Пешев от същата организация през август 2023 година.

След това птицата е скитала из Западните Родопи и е отишла в Централен Балкан, като се е придържала към района на Карлово-Калофер. Дори е забелязвана да каца на паметниците в градовете. Според " Зелени Балкани " това държание може да се дължи на развъждането ѝ в зоопарк, поради което животното търси близостта на хората и се счита за част от тях, така наречен " импринтиране ". През последните дни птицата се е насочила към равнината през Средна гора и е кацнала на автомагистрала " Тракия ".

По данни на " Зелени Балкани " белоглавите лешояди, както и изчезналият за страната черен лешояд са се завърнали в Кресна и Стара Планина. В момента организацията се занимава с стратегия по завръщане на лешоядите в България, като един от тях е признакът на българската природозащита - брадатият лешояд.
 Черен лешояд бе погубен от бракониери край Харманли
Черен лешояд бе погубен от бракониери край Харманли

Птицата е заплашен вид
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР